Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΕΥΛΥΓΙΣΙΑΣ και... τρόποι εξάσκησης!

Η ευλυγισία είναι πολύ σημαντική στον αθλητισμό, διότι οι ευλύγιστοι μύες επιτρέπουν την μεγαλύτερη έκταση στην κίνηση. Η ευλυγισία χρειάζεται σε μεγάλο βαθμό στο να μπορεί κανείς να πραγματοποιεί κάθε φορά σωστές κινήσεις, να αποφεύγει την επιβάρυνση των μυών και κατ' επέκταση τους τραυματισμούς.
Οι διατάσεις είναι ένας τρόπος να διατηρούμε το σώμα μας ευλύγιστο, ιδιαίτερα για μύες που είναι σκληροί σαν αποτέλεσμα λανθασμένης στάσης ή άσκησης.

Γιατί λοιπόν πρέπει κανείς να κάνει διατάσεις;
  1. Για να βελτιωθεί η απόδοσή του και να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες τραυματισμού.
  2. Για να μειωθούν οι πόνοι των μυών και να βελτιωθεί η στάση του σώματος.
  3. Για να αυξηθεί η παροχή του αίματος στους ιστούς.
  4. Για να βελτιωθεί ο συντονισμός μας.
  5. Για να ευχαριστιόμαστε σε τελική ανάλυση περισσότερο την εξάσκηση και να μειωθεί το άγχος.
Πως θα εφαρμόσουμε επιτυχημένα τις διατάσεις μας; 


Ο καταλληλότερος χρόνος για διατάσεις είναι μετά την εξάσκηση καθώς οι μύες μας θα έχουν ζεσταθεί σωστά. Δε θα πρέπει να εφαρμόζονται λοιπόν πριν εξασκηθούμε ή ακόμα κι αν αυτό γίνει, θα πρέπει να έχει προηγηθεί ένα καλό ζέσταμα.
Όταν κάνουμε στατικές διατάσεις, είναι σωστό να μην ταλαντευόμαστε με το σώμα μας. Η στάση του σώματος πρέπει να είναι σταθερή στο σημείο εκείνο που θα νιώσουμε ένα ελαφρό τράβηγμα.
Πρέπει πάντα να προσπαθούμε να κρατάμε το κάθε τέντωμα για τουλάχιστον 10-15 δευτερόλεπτα, για να αποκτήσουμε τα μακράς διαρκείας οφέλη της ευλυγισίας.
Μπορεί κανείς επίσης να «τεντώνεται» ελαφρώς ανάμεσα στα σετ της προπόνησης ή ακόμα και κατά τη διάρκεια τη μέρας σε σημεία που νιώθει ότι έχει πρόβλημα
Τέλος, όταν κάνουμε διατάσεις μετά την προπόνηση θα πρέπει να δίνουμε βαρύτητα στους μύες που νιώθουμε πως μας ταλαιπωρούν περισσότερο εκείνη την στιγμή και ακόμα παραπάνω σε αυτούς που διαχρονικά είναι επιβαρυμένοι και εντελώς άκαμπτοι.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου